Mindfulnesstraining

Mindfulness gaat over aandacht geven op een speciale manier: bewust, op het moment zelf en niet-oordelend. Dat lijkt simpel, maar blijkt vaak lastig in de hectiek van het alledaagse leven.

Een groot deel van de tijd handelen, denken en voelen we volgens vaste patronen die min of meer geautomatiseerd lijken te zijn. Vaak is dat prettig en makkelijk. Maar er zijn ook momenten waarin de “automatische piloot” je in de weg kan zitten, waardoor je jezelf, je energie of je mogelijkheden om oplossingen te vinden dreigt kwijt te raken. Mindfulness stelt je in staat om deze automatische piloot te doorbreken.

Mindfulness kan je helpen om:

  • Sneller stress te signaleren en er dan ook wat aan te doen.
  • Je niet te veel op te laten jagen door alle drukte in je leven.
  • Bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.
  • Eerder stil te staan bij wat je doet en wat er om je heen gebeurt.
  • Je minder mee te laten slepen door lastige gedachten en gevoelens.
  • Je meer te focussen, je beter te concentreren.

Vaak beginnen mensen met het beoefenen van mindfulness, omdat ze anders met stress om willen gaan. Je hoeft echter niet ergens last van te hebben om baat te hebben bij mindfulness.

De training

De mindfulnesstraining – ook wel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) genoemd – is een duidelijk omschreven programma dat al meer dan 35 jaar bestaat en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Onderzoek laat zien dat mindfulnesstraining kan zorgen voor een hogere kwaliteit van leven en voor positieve veranderingen in mentaal en lichamelijk functioneren.

De mindfulnesstraining bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur, plus een hele dag waarin in stilte wordt geoefend. Iedere sessie heeft een eigen thema, zoals de automatische piloot, grenzen leren herkennen, stress en stressreacties bewust beantwoorden, etc.

Het is een praktische training; je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. Tijdens de sessies wisselen oefeningen en uitleg over bijvoorbeeld stress en de wisselwerking tussen gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen, elkaar af. De oefeningen zijn gebaseerd op oosterse benaderingen, zoals meditatie en yoga. De combinatie van deze oefeningen met moderne inzichten uit de westerse psychologie, maakt mindfulness praktisch toepasbaar op je werk, thuis, in relaties en bij spanning of stress.

Mindfulness is vooral iets wat je leert door te ervaren, door actief bezig te zijn met oefenen in je dagelijkse leven. Je haalt dan ook het meeste uit de training als je – naast de bijeenkomsten – iedere dag tijd vrij maakt om 30 tot 45 minuten te oefenen.

Aan de training gaat een individueel gesprek vooraf, waarin we nader kennis kunnen maken en we jouw vragen en verwachtingen bespreken.

Praktische informatie

Diverse zorgverzekeraars bieden vergoedingsmogelijkheden vanuit het aanvullende pakket. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de specifieke voorwaarden en geef daar bij aan dat ik VMBN-gecertificeerde mindfulnesstrainer categorie 1 ben (registratienummer 20191340).

In het kader van stresspreventie en om uitval te voorkomen, zijn steeds meer werkgevers bereid om de mindfulnesstraining voor hun rekening te nemen. Betaalt je werkgever? Dan komt er BTW bij het bovengenoemde bedrag.

Wil je meer weten over de mindfulnesstraining of vraag je je af of de training geschikt voor je is? Neem contact met me op.


Wil je op de hoogte worden gehouden over mindfulnesstrainingen die ik organiseer? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief!

Contactgegevens

Spangahoekweg 5
8481 KG Nijetrijne

Telefoon: 06-20961827
Email: info@andreameijer.nl

Wil je meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op.